Όλοι οι επαγγελματίες Coaches, και όχι μόνο, γνωρίζουν την τεχνική στοχοθεσίας SMART. Στα πλαίσια του Coaching, αυτή η τεχνική μας μαθαίνει ότι ένας στόχος πρέπει να είναι συγκεκριμένος (Specific), μετρήσιμος (Measurable), επιτεύξιμος (Achievable), σχετικός με εμάς (Relevant) και χρονικά προσδιορισμένος (Time-bound).
Και η αλήθεια είναι ότι η ανάλυση στόχων με την τεχνική SMART είναι από μόνη της μια αρκετά αποδοτική διεργασία.
Τι να κάνουμε όμως όταν ο προπονούμενός μας δυσκολεύεται να θέσει έναν SMART στόχο;
Παραδείγματα
Η δυσκολία εφαρμογής SMART μπορεί να υπάρξει όταν ο προπονούμενος:
- Δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι θέλει να πετύχει.
- Θέλει να αλλάξει την καθημερινότητά του αλλά δεν ξέρει από που να ξεκινήσει.
- Είναι μπερδεμένος με τις σκέψεις και με τα συναισθήματά του.
- Έχει πολλούς στόχους και δεν ξέρει ποιον να πρωτοδιαλέξει.
- Όταν ο μελλοντικός στόχος είναι μια πνευματική κατάσταση.
- Και όταν ο προπονούμενος… δεν θέλει να θέσει στόχο!
Τι πραγματικά συμβαίνει
Πολλές φορές ο προπονούμενος δυσκολεύεται να φανταστεί και να προσδιορίσει την επιθυμητή κατάσταση. Νιώθει μπερδεμένος στο σήμερα και απευθύνεται σε έναν Coach για να ξεκαθαρίσει το μυαλό του, να μπει σε μια καινούργια πορεία, να κάνει μια «νέα αρχή».
Και πολύ πιθανόν να ακούσετε ότι ο στόχος στην παρούσα φάση είναι η αναζήτηση του σκοπού, νοήματος και στόχων.
Οπότε αυτό που έχουμε στην αρχή είναι μια επιθυμία για αναζήτηση και αλλαγή.
Το πρώτο βήμα
Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ανάλυση, είναι σημαντικό ο Coachee να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί αυτήν την κατάσταση που βιώνει.
Σκεφτείτε ότι αυτό το συναίσθημα μπορεί να είναι τόσο αόριστο, που ο προπονούμενος μπορεί να αμφιβάλλει για το αν το ζήτημά του είναι άξιο προσοχής. Οπότε ο Coach πρέπει να δείξει στον προπονούμενό του ότι τον καταλαβαίνει και ότι βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου ο Coachee μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα.
Ο ρόλος του Coach
Αν ο Coachee δεν είναι έτοιμος να ορίσει έναν SMART στόχο, δεν χρειάζεται να τον πιέσουμε.
Σε αυτήν τη φάση μπορούμε να διερευνήσουμε τα κίνητρά του, τις αξίες και τις προτεραιότητές του, καθώς και τις υπάρχουσες συνθήκες που τον έφεραν εδώ.
Μερικές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν:
- Γιατί τώρα;
- Τι σημαίνει για εσένα αυτό που βιώνεις τώρα;
- Τι σκέψεις έχεις για τον εαυτό σου;
- Πως θα ήθελες να βλέπεις τον εαυτό σου;
- Ποια είναι τα 3 πιο σημαντικά πράγματα (αξίες) στη ζωή σου; Τι ρόλο παίζουν αυτά στην καθημερινότητά σου και στις επιλογές σου;
Συνεχίστε την ανάλυση και χρησιμοποιείστε τις τεχνικές οραματισμού και ενδυνάμωσης. Αυτό θα βοηθήσει τον προπονούμενο να αποσαφηνίσει την επιθυμητή μελλοντική κατάσταση και να προετοιμάσει το κατάλληλο έδαφος για τη διαμόρφωση ενός SMART στόχου στη συνέχεια.
Photo, designed by Freepik: www.freepik.com
Life Coach, Positive Psychology Practitioner, Ιδρυτής του MyCityCoach.com.
Η Ναταλία Αρέφιεβα σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Θετική Ψυχολογία και Coaching Ψυχολογία από το University of East London.
Εργάζεται ως Life & Business Coach βοηθώντας νέους μάνατζερ, team leaders, ιδιοκτήτες start-up εταιρειών και ελεύθερους επαγγελματίες στη διαχείριση της αλλαγής, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στον καθορισμό στόχων, στην ανεύρεση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, και στην αύξηση της ευεξίας τους.